lördag 29 januari 2011

Vargen

Jag har lust att skriva av mig lite..
Varg, (Canis Lupus)
Klicka för större bild

Vem vill döda dessa vackra djur?
Ganska många har jag märkt, att det finns sådana personer. Dom skyll på att dom tar ”våra” djur och kommer in på vår boskap. På sett och vis får vi skylla oss själva, vi kanske dödar för mycket av deras mat som lever i skogen + att vi kanske har för lite staket runt våra får och så. Några skyller till och med på att dom dödar våra hundar när vi är ute på jakt. Om man är på jakt med en hund, som är släkt med vargen, så får man väl tänka på att det finns risker att sin hund KAN bli skadad. Hunden kommer in på vargarnas revir och dom bara skyddar sig, självförsvar.
Sånt gör ju vi människor också?
Det roliga är att det oftast inte är boskapsskötare som klagar på varg, utan jägare som påstår att den svenska jakttraditionen störs av vargen för att hundarna slits i stycken, kanske man då ska ha lite mer koll på sin hund? Eller?
Ett land med mycket varg, som Ryssland, använder man bjällror på halsbanden och självlysande tygstycken på hundarna för att vargen ska hålla sig borta. Dessutom dör fler jakthundarna såklart av trafiken, alltså av oss människor. Varför ska vi skylla ifrån oss på djuren?
Så snälla jägare, kom inte o påstå att Sverige ska va ett vargfritt land när vargen har funnits här mycket längre än vad människan gjort, och dom har lika mycket rätt till landet som vi har!

Att döda ingår i deras levnadsätt. Hur ska dom annars överleva?
Vissa människor säger att dom är rädda för att gå i skogen, rädda för att vargar ska komma. HALLÅ? Vargar är ett otroligt skyggt djur, och har inte dödat en människa sedan 1821! Vad är vi rädda för?
Vissa har jakt som hobby, jag förstår mig allvarligt talat inte på sånna folk. Om man skjuter ett rådjur och tar vara på köttet och verkligen äter det, visst, det är okej. Men att döda för päls, dödar för pengar? Tjuvjakt? Vad är vi människor för nått?

VARFÖR jag inte tycker om att vi dödar så mycket är för att vi absolut inte behöver det! Vi människor behöver det inte. Om en familj slänger ungefär 20% av sin mat betyder det väl inte att vi behöver döda mer?
Om vi nu ska döda dessa djur, kan vi väl lika gärna börja döda människor. Hemskt? Kanske. Men det är väl samma sak som att döda ett ”djur”. Människor är väl också djur?
Kan ni berätta för mig varför det blir sånt tjöt bland oss när ett djur dödar en människa?

Man säger också att vi skjuter vargarna för att det blir inavlar, det är väl vårt problem från början? Eller? Vi dödar för mycket och tar upp för mycket plats.
Om man tänker efter, så är nog 90% av naturkatastroferna på denna jord människans, homo habilis, fel.
Det vi gör är skadligt för jorden. Vi vill för mycket, vi vill ha för mycket, veta för mycket. Ibland kanske det är meningen att man INTE ska veta saker och ting?
Vad tror ni? Kan ni snälla berätta era tankar och åsikter om människan. Bra och dåliga saker.

Nu under vargjakten har allt för många alfahanar dödats. En vargflock klara sig inte så jättebra utan en ledare. Det är dom som parar sig och ser till att det kommer valpar till våren. Hur blir det nu med valparna som skulle komma till våren?
Även vargar med sändare har dödats. Sändarna var till för att hjälpa forskningen, för att kunna se hur stora revir vargar har, hur långt dom går osv.

Har även fått veta att vargar ska importeras från Finland/Ryssland till Sverige. Hur ska det gå? Det går inte att bara sätta ut en varg i en flock sådär! I så fall måste man ta med sig en hel vargflock.
Innan jakten fanns det ungefär 220 vargar i Sverige och Norge tillsammans. Regeringen satte en gräns på 210 i Sverige, och dom säger att det är en stabil stam.
Jag och många andra som gillar vargar är det lååångt ifrån en stabil stam. MINST 1000 vargar säger jag. DÅ kan vargen ha en framtid.

Kommer vargarna överleva i Sverige? Vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar